Svenska kocken

31 Oct

Nåjaa, så har man då provat på att laga kållåda. Men jag lyckades nog ställa till i köket, så det tog lika länge att städa upp efter sig, som att få ihop anrättningen med allt kokande och stekande. Vi vill ha malet kött i vår kållåda, så det var full fjutt på spisen. Sen ska det ju kokas risgrynsgröt (!) också. Där blev förvirringen total, för i receptet stod det en måttangivelse och hänvisning till en annan sida med just risgrynsgröt. Okeej, jag gick efter det sistnämnda (men lämnade sockret borta) och kokade risgrynsgröt efter att först ha kontaktat maken och med panik i rösten frågat “ska det verkligen vara risgrynsgröt i den här blandningen?”. Svaret blev jo, så jag sparkade igång. Tro nu inte att jag gjorde som i receptet, att jag kokade upp gryn i vatten och sen spädde på med mjölk. Nähädå, jag skickade ner allt i kastrullen och satte på plattan, precis så som man inte skulle göra. Jag tror inte att risgrynen hade någon skillnad om dom blev kokta i vatten eller vatten och mjölk samtidigt, men i alla fall… När man är ovan ska man följa receptet, det har jag lärt mig i huslig ekonomi när det begav sig.

Efter en stund fräste det och pyste på spisen, då hade jag redan glömt att det var mjölk i eländet och att det är bland det mest lömska man kan ha på en spis. Först händer ingenting, sen händer ingenting…. Sen vänder man ryggen åt och så har man allt över spisen! Så också idag. Och då hade inte blandningen i kastrullen visat minsta tecken på att bli gröt, så jag började bli lätt nervös… För att göra en lång historia kort, efter en timmes puttrande så blev det till slut gröt, och så skulle kålen skäras i “spitur” och kokas. Gick också bra, förutom att jag lyckades få kålen att koka över också, fastän jag hade den på svag värme (tyckte jag i alla fall). När allt var kokat och stekt och klart, kommer maken hem från jobbet och “inspekterar”. Såg bra ut så långt…. Sen skulle han iväg på blodgivning, så jag fick klara resten själv. Det vill säga, blanda ihop allt jag hade fixat i kastruller och stekpannor, det skulle ner i gröten och sen från grötkastrullen ner i formen. So far so good. Nu har den varit i ugnen full tid, och jag börjar undra om min kära man råkat ut för någon värre vampyr för det är en dryg timme sen han åkte hemifrån… Men dom här “vampyrerna” brukar ha kö, så det tar nog sin tid.

Men jag har i alla fall klarat “eldprovet” (eller heter det kanske ‘kålprovet’?) så här långt, nu återstår att se om man kan äta anrättningen. Många säger att “det är såååå lätt”, men för en som levt singelliv (jag var alldeles för lat för att sätta igång såna projekt) och däremellan levt med ett par herrar som inte ville kännas vid kållåda eller ens kåldolmar, så har det inte blivit av för mig att prova. Och maken är suverän på kållåda och -dolmar, så jag har inte behövt. Men nu tänkte jag att jag ändå skulle prova, nån gång måste bli den första fast det blir på äldre dagar. Jag tycks göra allt på “äldre dagar” nuförtiden…

One Response to “Svenska kocken”

  1. Gunilla October 31, 2013 at 3:42 pm #

    Hejsan, bra jobbat! Men man kan göra kållåda på ett betydligt enklare sätt! Jag brukar börja med att koka upp 1dl grötris i 0,5 liter vatten+en buljongtärning i en stor kastrull, Koka några min.Tillsätt 1kg strimlad kål och låt puttra tills kålen krympt ihop och blivit mjuk. Sen finfördelar jag 400 g malet kött ner i kastrullen och rör om så köttet blir genomkokt. Krydda+ 3 msk sirap och så hela råddan in i ugnen 1h. i 20 min. Sparar disk och nerver :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: