Att läsa recept…..

31 Aug

Jaa, jag och bakandets konst.. Att läsa recept innebär ju nog att man skall titta på bilderna som illustrerar receptet också. Nu blev det ett fasligt oväsen för ingenting, egentligen. Vi får barn och barnbarn på besök idag, och tänkte att vi skulle svänga ihop litet ett och annat, som t.ex. köttfärs-crépes med en sallad och vitlöksbatonger att tugga på till det, sen kaffe/saft och fylld kaka till efterrätt. Maken stod för crépsen och jag skulle fixa kakan. Vi började förbereda redan igår, för att ha litet tid över för annat idag, och jag letade på Internet efter ett recept på chokladkaka som såg gott, och framför allt lätt, ut. Hittade också, och skred till verket. Kände mig litet som Svenska Kocken i Mupparna, ni vet. Han med mustaschen som alltid vände upp och ner på kryddburkarna i grytorna, allt medan han mumlade, muttrade och gnolade. Resultatet blev allt som oftast oätligt. Hur som helst, jag blandade, hällde, smälte smör och fixade. Smorde formen enligt alla konstens regler och sen in i ugnen med hela tjolabaletten.

Efter cirka 45 minuter skulle den vara klar, och så var den. Jag tog ut den, välte upp den på ett fat och kunde bara konstatera att kakskrället inte hade stigit mer än högst 4 cm. Absolut max! Jag räknade tyst till tio, och tog sen en diskussion med maken som har räddat mig ur besvärliga situationer förr, i liknande sammanhang. Han sa “det oooordnar sig, gumman, ta inte stress”. Nå, fick väl lita på det då, men det var inte alldeles lätt. Idag fick maken det hedersamma uppdraget att klyva kakan, för jag hade givit mig sjutton på att den skulle fyllas med banan och grädde. Sagt och gjort, med filékniven i högsta hugg och tungan rätt i mun, skred maken till verket. Han lyckades klyva eländet så att det höll ihop, till och med. Jag var djupt imponerad, för om jag hade givit mig i kast med uppgiften så hade vi fått lägga pussel med övre delen, eller så hade den inte blivit kluven alls.
Jag började knåpa med att fylla kakan, dekorerade den med riven choklad och jordgubbar, och beskådade ganska nöjd mitt verk. Men likafullt med vissa tvivel, då skrället ju inte hade stigit som jag är van vid att kakor stiger.. I synnerhet som jag visste, med 99,9% sannolikhet, att jag satt i bakpulver. Men vad gäller mig så brukar det vara den där lilla sista procenten som välter hela lasset.

Plötsligt fick jag en bild framför näthinnan, som jag kom ihåg att jag sett någonstans. En kaka från ett recept, som såg tämligen “låg” ut. Jag rotade fram receptet jag hade printat ut och använt, och mycket riktigt! Där var just den kaka jag hade bakat igår, och den var minsann inte någon fluffig sak med höjd på! Den skulle vara platt, så med all tydlighet ska man inte ens fylla kakan! Nå, nu är det gjort, och jag väntar med spänning på “domen”. Ha en skön helg, gott folk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: