Att resa med (Viking) Grace

13 May

Min rubrik kan ju tyckas litet dubbeltydig, men det är det som är vitsen, liksom… Jag fick den äran att stifta bekantskap med det nya skeppet i Vikings flotta på hemvägen från Sverige, och det var redan en upplevelse i sig. Men mest för att det var en helt ny båt, annars har jag inte så mycket till övers för den transportsträckan. Det blir väl så när man surrat fram och tillbaka i trettio år nu….

När jag kom ner till hamnen efter en liten sightseeing-tur i Stockholm (dom hade stängt av “min” färdväg, så jag körde litet fel, men behöll lugnet för ovanlighetens skull) såg jag en intressant skylt när jag kom till incheckningen. Där stod att man skulle få varorna från Taxfree levererade till bilen! Jag anade en hake i den servicen, och efter att ha frågat damen i luckan så fick jag haken bekräftad. Det gällde endast rutten Stockholm-Helsingfors, och jag åkte ju naturligtvis Stockholm-Åbo. Nå, jag hade redan räknat ut hur jag skulle få det utlovade ölflaket till maken ner i bilen på smidigast möjliga sätt, så det var inget att bråka om. Jag kunde förstås inte låta bli att påpeka det missvisande i informationen och fick medhåll (!).

Väl uppe på bildäck – som visade sig vara en aaaning trångt – kunde jag konstatera att det fanns hiss direkt upp till hytt-däck, och jag upptäckte till min glädje att hissen var precis runt hörnet från min hytt räknat! Yippee, då var det lilla “problemet” löst, vad gäller avståndet hytt-bildäck, som var det främsta kriteriet för att jag över huvudtaget skulle överväga att köpa ölflaket. Öl väger nämligen tungt, och de där handtagen i kartongerna som omger det flytande godiset, är inte de mest pålitliga man kan hitta.
När jag kom in i hytten blev jag full i skratt. På Viking Graces hemsida står att läsa, att Pickolo-hytterna har två bäddar men att de rekommenderar hytten för personer som reser ensamma. Nu förstod jag innebörden i den vinken. Den var verkligen “pytte-pickolo”!! Men där fanns TV, hårtork och en telefon, så utrustad var den för all del. I TV-rutan stod att läsa “Välkommen ombord, Mariann Rosendal”, och godis låg på det lilla bordet i fotändan, flott värre. Ett nattbord som ju nog borde ha haft sin plats vid huvudgärden, men det hade inte låtit sig göras. Hytten var definitivt inte gjord för personer med klaustrofobi, men absolut skapt för nyförälskade par som inte kan vara utan fysisk kontakt någon längre stund. Man är verkligen som “ihopsmetad” om man är två i den hytten. Jag upptäckte ett intressant fenomen; om jag öppnade toalett-dörren och satte ner ena benet från sängen, så var jag mer eller mindre inne på toaletten redan! Inget onödigt spring där inte… Nära och behändigt. När jag satte ner min handväska och “hyttbagen” – har alltid en sådan på dagturer, fylld med diverse saker jag behöver – på golvet så var hytten full, fanns inte mycket svängrum kvar, och då är mina väskor i normalstorlek! Ni kan säkert tänka er kvadratmetrarna i det lilla krypin-et.

När inspektionen av hytten var klar (den gick undan, som ni förstår) var det dags för frukost. Magen kurrade och värkte, för när man stiger upp halv sex en söndag morgon är man inte speciellt sugen på annat än en kopp kaffe och möjligen en liten smörgås. Jag sökte mig upp till däcket som hyste restaurangen, och blev både förvånad och imponerad över att dom sålde tidningar där! Det var något fel, man brukar inte ha tidningar med sig in i buffén, så jag frågade mig fram, och fick reda på att frukostbuffén stod att hitta föröver, alltså litet längre fram ännu. Jag gick dit och hittade det jag sökte. Plockade åt mig tallrik och fyllde den med diverse godis och sen var det att hitta plats, då. När jag väl hittat ett litet bord för två (även det “pickolo”) och satt mig ner, började jag se mig omkring. Jag hade hittat en plats bland “kidsen”, skulle det visa sig. När jag var och hämtade mitt kaffe upptäckte jag en vägg där det stod en text “Kids”, vilket betydde att matsalen hade en avdelning som var utrustad för just barnfamiljer. Jag brukar inte dras till barn i någon vidare bemärkelse, men nu satt jag mitt i högen! Nå, det var ingen katastrof. Jag hade hunnit vakna till så jag behövde inte bli “väckt” av ljudet som kännetecknar den åldersgruppen och då var allt okay, så jag slevade in “sjöfrukost” med god aptit. Och tilläggas skall, att dom små raringarna uppförde sig exemplariskt, varenda en.

Resten av resan tillbringade jag med att läsa i min lilla hytt, titta på TV, promenera runt på båten som ju nog är bland det flottare jag sett. I taxfree-shopen hade dom små “vinprovar-oaser”, och till och med en egen avdelning för “whisky-vänner”. Inte illa. Det blev nog att irra omkring litet för att hitta det jag sökte, men jag antar att det är just det som är meningen med de strategiskt placerade sakerna.
När jag handlat färdigt gick jag och satte mig i ett fönster och tittade ut på skärgården. I samma fönster satt en ung husse med sin vackra långhåriga……………… Taxfröken. Det vill säga, husse satt, och Taxfröken låg utsträckt i hans famn med benen i vädret i sin fulla lilla längd (det var en dvärgtax). Hon brydde sig inte om att förbipasserande kom och tittade på henne, än mindre brydde hon sig om mig när jag med husses tillstånd fotograferade henne, låg bara där i solskenet som kom in genom fönstret, med ögonen slutna, och njöt! Så åker man Viking Grace med grace!
Litet snöplig avslutning på den för övrigt angenäma resan var, att vi fick vänta en dryg halvtimme innan dom lät oss köra iland. Jag hade inte en blåblek aning om vad som krånglade, men många av de övriga passagerarna på bildäcket höll på att få panik och surrade omkring som nyvakna humlor och försökte få svar på sina frågor. Jag hörde inte svaret som gavs, och jag brydde mig inte heller. Jag satt och lyssnade på country i min bil och mådde allmänt morjens vid tanken på att jag snart skulle vara hemma igen.

One Response to “Att resa med (Viking) Grace”

  1. Gunilla Tolonen May 13, 2013 at 4:38 pm #

    Intressant resa 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: